Wat is een kangoeroewoning?
Een kangoeroewoning bouwen is voor beide partijen aantrekkelijk. Het jonge gezin kan boodschappen doen, een stukje sociale controle uitoefenen en hulp bieden bij een te zware of ingewikkelde klus. Bovendien geeft het ouderen en hulpbehoevenden een veilig gevoel dat ze niet alleen zijn. Andersom kunnen ouderen op de kinderen passen of hulpbehoevenden zorgen dat de tuin netjes blijft.
Een kangoeroewoning bouwen is de perfecte keuze als u (groot)ouders of een hulpbehoevend familielid graag bij u in de buurt wilt houden. Op deze manier hoeven ze niet naar een speciaal verzorgingstehuis en kunnen ze (langer) zelfstandig leven.
Maar een kangoeroewoning biedt nog meer voordelen. Het bespaart het zorgkosten én biedt voordelen voor uzelf. U kunt relatief betaalbaar een nieuwe woning bouwen omdat u de bouwkosten en aanschafkosten van de grond kunt delen met uw (groot)ouders of familielid. Bovendien is het een prettig idee dat u uw geliefden dicht bij u in de buurt heeft in een veilige, warme en vertrouwde omgeving.
Samenvattend biedt een kangoeroewoning de volgende voordelen:
- Er is ruimte voor veilige, warme en vertrouwde zorg
- U kunt gezamenlijk, maar toch zelfstandig leven
- (Groot)ouders of hulpbehoevenden kunnen (langer) zelfstandig wonen
- Bewoners besparen op de zorgkosten
- U kunt de kosten voor bouwgrond en woning delen
- Indien u een aanbouw gaat realiseren (binnen het bestemmingsplan) dan hoeft deze niet te worden afgebroken nadat de (groot)ouders er geen gebruik meer van maken
Kangoeroewoning voorwaarden
Als u een kangoeroewoning wilt laten bouwen moet de woning vaak aan verschillende voorwaarden voldoen. De volgende voorwaarden zien we vaak terugkomen bij gemeenten; in veel gevallen mag u een kangoeroewoning bouwen als:
- Er geen nieuw adres ontstaat.
- De zelfstandige huisvesting alleen bedoeld is voor iemand met een zorgbehoefte en dat deze niet kan overgaan op derden.
- De huisvesting past binnen de bouwmogelijkheden die het bestemmingsplan biedt voor het perceel, inclusief de binnenplanse vrijstellingsmogelijkheden. Dit geldt zowel voor de oppervlakte en inhoud van het hoofdgebouw als de bijgebouwen.
- Er geen bewoning plaatsvindt in een gebouw dat minder dan twee meter uit de erfgrens staat én ramen heeft die uitzien op een naburig woonperceel.
De voorwaarden kunnen per gemeente verschillen. Bent u van plan om een kangoeroewoning te bouwen en bent u benieuwd welke voorwaarden van toepassing zijn? Dan kunt u het beste contact opnemen met de gemeente waarin u wilt bouwen.